Monday, November 22, 2010

What Happened during aidil adha

Cerita Hati Cik Bee Dicoret Pada Monday, November 22, 2010
hari raya aidil adha sudah berlalu.
open house pon dengan rasminya tamat pada hari  Sabtu..
open house raya aidil adha besenye hidangan sume nasi+ lauk pauksenye segala jenis masakan daging..
wah wah wah darah naik laaaaa. migrain datang menyerang la.

tayah cite banyak.... pics can lie say everything, give thousand meaning ..

Pagi raya pertama di Kota Bharu






Beraya di kota bharu di rumah mak long.. dahulunye rumah arwah mak.. tak ramai orang.. yang ada menemani mak long hanya family ayah sir dan family arwah ayah ri (selain dari family kami)

Di Besut laen pulak ceritanye... Umi ada 11 beradik.. yang tak ada cuma 2 families jek. so rumah mak penuh dengan kanak-kanak and bahang hari raya lagi terasa.. lebih terasa sebab hari raya ke-2 ada majlis pertunangan cousin.

mangsa korban





acara waktu malam, bakar sate dan persiapan pertunangan kak ina..
biasanye part bbq ni serahkan pada kaum adam.. heee
kaum mak-mak dan anak-anak dara makan jek



 
last touch-up barang hantaran dan pelamin.. ramai pulak yang nak jadi juruhias nye... 



Selamat bertunang kak ina dan encik shahrul...
(Encik shahrul, u still owe me zirafah and key chain)

amek berkat dengan kak ina... 
moga-moga tahun depan ka ah pulak. muahahaha

Owh, petang raya ke-3 sudah pulang kembali ke kota bharu.. 
ada makan-makan 40 hari dan juga majlis tahlil..
~Al-Fatihah untuk the one and only arwah ayahanda tercinta, untuk arwah nenda yang banyak berjaya dari ku kecil, dan juga arwah ayah ri~



da balik lambat dari besut. ni je yang termampu tolong. 
selebihnye macam penat+malas = tak wat pape
anak dara yang bagus


Kawan-kawan selalu dan ramai bertanya.. betul ke raya haji di kelantan dan teregganu lagi meriah..
saya tak boleh nak jwab dengan jelas. saya membesar di sini dari kecil dan tak pernah sambut raya di negeri/negara orang. so takleh nak compare..

tapi mungkin yang membezakan nya, berbanding negeri luar, anak2 kelantan dan terengganu ni time raya haji pon excited nak balik beraya di kampung halaman.

dan acara korban lembu/kambing/kerbau/unta/ seangkatannye, setahu saya, di negeri2 luar terutama KL dan Selangor, penyembelihan dan korban di lakukan di masjid atau surau. ahli-ahli masjid yang menguruskan segala urusan. tapi di sini, family masing-masing akan uruskan dan korban di lakukan biasanye di halaman rumah... kalu korban lembu 7 bahagian, adik beradik termasuk parents akan sama-sama join amek bahagian..
dan selepas nye gotong royong lapah and potong daging2 korban tu... dan seterusnye aktiviti merewang masak memasak... semua nye dilakukan sama-sama.

biasanye juga, kat sini pon ada open house macam hari raya aidil fitri. undangan majlis makan-makan sampai raya ke-5 pon ada.. cuma menu je laa yang lebih ke arah makan nasi dan lauk pauk hidangan adalah segala macam jenis daging. daging goreng, gulai, sup, etc.. naeb baek takde puding daging lembu. heeee  =D

anda di luar macam mana sambutannye ye?

ermm maybe next time akan tiba giliran saya beraya di perantauan dan setelah itu, barulah akan ada jawapan yang pasti...




2 Orang Terasa Hati:

FarhanaDr on November 22, 2010 at 5:00 PM said...

Haih.. Tak merase lagi juadah mak untuk raya haji.. Balik nanti nak telan puas2 walaupun tak raye haji.. Hehehehe..

Cik Bee on November 23, 2010 at 9:45 AM said...

kak hana, raya ke tak raya ke, makan jek selagi mampu ni.. makanan antara nikmat dunia yang jangan dilepaskan

 

Cerita Hati Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez