Thursday, June 11, 2009

Untuk Lin!

Cerita Hati Cik Bee Dicoret Pada Thursday, June 11, 2009
puding trifle ni lin... nanti hang wat naaa
(saya bukan la pakar masakan yg pandai mencoret how to cook but i will try my best tuk menulis ni....)

bahan-bahan :
  • swiss roll@kek gulung yang di beli di kedai roti atau super market
  • cocktail buah
  • tepung kastard
  • 2 tin susu cair
  • susu pekat manis
  • buah kiwi n ape2 buah segar yang inginkan
  • 1 tin buah laici
  • 1 packet serbuk jeli(prefer serbuk jeli perisa strawberi atau ape2 perisa yg diinginkan)

cara-cara nak wat puding:

1- potong swiss roll tu n susun dlm bekas kasi mampat

2- percik kan sikit2 syrup from cocktail buah... (ltak sikit2 jerk)

3- susun sedikit hirisan kiwi,laici n buah-buah yang lain

4- bancuhkan 5 6 sudu tepung kastard dengan air

5- masakkan 4 5 cawan air bersama sedikit susu cair n susu pkat krim. pastu, masukkan tepung
kastard yang di bancuh tadi.
(rase manis nye, bgntung kpda selera.nak manis, taruk laa susu pekat manis banyak k)
kacau segingga die dah jd pekat...

6- bahan campuran di (5) td da masak n pekat, masuk n ratakan bahan tersebut atas hirisan kek
n buah. make sure bahan (5) ni masih dlm keadaan panas yerk.

7- susun lg hirisan buah-buahan dan buah koktail atas lapisan kastard+susu yg masih panas tue.

8- masak kan serbuk jeli dgn air suam n gula( biasenye dkat pakcet jeli tu dah ada cara nk
masak.hehehehe) bila jeli ni da masak, nanti pour kan nye atas hirisan buah (7) td k...

9- k, dah siap laaaa puding itu


nak wat kuah puding :

masak kan satu tin susu cair AND
bancuhan of a half tea spoon of tepung kastard+ air AND
1 tin syrup dari cocktail buah AND
buah-buahan cocktail AND
sedikit gula, dalam 2 3 spoons lebih kurang..
masak laa sehingga da panas, suam-suam kuku...

perhatian: kalu puding da ckup manis, kuah jngn bagi manis sangat..nanti dapat kencing manis plak...


ok. dah siap..
sori lin... bahasaku dan direction nye tak brape nak paham... fail laaa dlam bab bg direction in writing ni... haishhhh

selamat mencuba lin!!
(dan utk sesape nak cube laa)

3 Orang Terasa Hati:

liyana's on June 12, 2009 at 1:40 AM said...

hahhaa. tenkiu yer bibi. nanti bila aku rajin aku buat eh. pastu aku taruk dalam blog aku sebagai tanda penghargaan utk ko mengajar aku camna nak buat puding ni. hahah tengkiu bibi!!!!! sayang ko!!

CiK AiDa on June 12, 2009 at 1:53 PM said...

untuk lin jer eyh??org len tak leh eh???? ;-p

misz A.C.C.A on June 12, 2009 at 2:02 PM said...

lin : ahahaha...ceh...selamat mencuba... kalu x jadi, kurang sedap, bukan salah ku..huahuahua

aida: eh, yang lain pon bole kalu nak torai....hihihi

 

Cerita Hati Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez