Wednesday, June 17, 2009

semua pompuan wajib pandai masak kah?

Cerita Hati Cik Bee Dicoret Pada Wednesday, June 17, 2009
aku masuk dapor lagi.. (kata nak jadi isteri solehah. wahahaha)
kali ni, wat agar-agar bodoh jek...

ok, 1st time nak wat agar-agar milo ni...
dengan bahan2 x sebrape nak ada..
layan je laa

tp, agar-agar ku tuk tea time itu, tawar sedikit..
ni nak elak dapat kencing manis.. bgus tuk kesihatan... menu diet, kurangkan manis
okey.... ini ayat cover line....

xpe... de cter best tuk ari ni...
aku try tuk share, tp mcam bese,
gaya penulisan ku terbatas dek lenggok dan corak bahasa yang ku sendri x brape nak paham...
akhirnye, cte yg best pon jd x best..

----------------------------- adoi la -----------------------------
tukang cerita: umi
di edit oleh : misz ACCA
katanye true story

suatu hari yang hening...
cik A pertama kali nye nak wat agar-agar kan... (bkan obor-obor yerk)
so, die cari laa resepi nye kat internet...
die pon search laaa


share ngn kekawan bloggers pon boleh. hak hak hak

okey..
setelah dapat resepi, dengan semangat berkobar-kobar nye...
die melangkah menuju ke dapur...
mengikut resepi yang ada, di buat nye acuan agar-agar itu...

da siap acuan,
cik A ni nak masak laa agar-aganye..

time masak:

lama benanye tunggu nk bg agar-agar ni masak..
kepingan agar-agar ni da pon larut a.k.a sebati dah ngn air ni..
ni pon dah menggelegak aka mendidih dah ni..
ok.. xper, kacau kacau dan kacau lagi.
tunggu lagi.. (penyabar sumgoh cik A ni)

3 minit
5 minit
10 minit (yo yo O jerk aku exaggerate )

x puas ati..
mati kan api..
masukkan dalam bekas acuan..
aiyooo x jugak 'masak'..

ok, taruk dalm periuk balik, nyalakan balik api gas tue...
ok mendidih lagi.. TAPI,
x jugak 'masak' nye agar-agar tue...

cik A pening..
gusar dan pelik pon ada..
sampai 3 kali nye dimasak acuan agar-agar nye sampai panas dan mendidih..
tapi x jugak 'masak'
(kan da pening ayat ku ini!)

lantas, cik A buat keputusan...
arghhhh buang kan jerk...

di buang nye acuan yang 'tak masak' tue dalam tong sampah ..
dengan berat hati, tapi pasrah...
lantas,dengn rasa hampa,
die ke ruang tamu tuk tngok tb cter

pastu kan....
setengah jam kemudian...
jeng jeng jeng

cik A masuk balik dapur, kunon nk wat teh laa ni
tea time!!! roti cecah air teh jer lols

cik A terkejut beruk!!! (beruk pon tak tkejut cam 2)


hah?! agar-agar aku da 'masak' ??
kat dalam tong sampah 'masak' nye????

cik A bingung... pe kejadah kat tong sampah ni jgak laaa nak 'masak'

~owho.. cik A tataw agar-agar yang dah mendidih tu, patutnye disejukkan dulu...
barulah akan 'masak'
dibuang nye agar-agar sebab tak keras(adakah betul penggunaan perkataan ku ini) lagi...
aisey... ~

---------------------------------- end --------------------------

moral of d story : kalu dah ke jadah 100% ikut resepi internet....



untuk sape tataw kan, ni la die rupa serbuk/kepingan agar-agar sebelum dimasak


ni agar-agar pandan..
yang da masak dan dah disejukkan dan sudah pon dipotong
macam sedap kan... nyum nyum
akan ku cari di pasar malam esok..
yea! yea! esok khamis ada pasar malam...

*bukan salah ku kalu korang bace x gelak guling-guling macam aku gelak time umi cter kisah ini*

7 Orang Terasa Hati:

nadz said...

hahaha..sapela yg bijak sgt tu? pasni aku nk try

liyanamajid on June 17, 2009 at 11:43 AM said...

cik A ni ko la kan???? bibi aku punya trifle asal custard die x keras eh? pastu kan aku punye trifle tu jadi macam fruit salad je................. :(

misz A.C.C.A on June 17, 2009 at 2:51 PM said...
This comment has been removed by the author.
misz A.C.C.A on June 17, 2009 at 3:10 PM said...

nadz: ehehehe.. part mana yg nak try tue? masak? ke buang makanan?

lin: custard die x pekat sbab x ckup custard laaa tue...
uik.., dasat, smapai jd cam fruit salad... ngeh ngeh ngeh

tengku roro on June 19, 2009 at 8:28 AM said...

wajib wajib...
sokong!

Hannah Wajihah on June 19, 2009 at 9:44 AM said...

Ya Allah budak ni.

harap2 die tak berangan2 nk masak lain kali. haha

if nk terror kt dapur, pegi blajar from Nash. die ni mmg expert!

misz A.C.C.A on June 19, 2009 at 12:10 PM said...

myro : after kawen laa bru seris blaja masak, pastue baru btul2 pndai..ngeh ngeh ngeh

kak hanna: aishhhh... kte xder laa lasum x pndai k... bkan berangan nk jd cef pon, bcite cte jerk...

 

Cerita Hati Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez