Friday, August 5, 2011

I want to talk to him

Cerita Hati Cik Bee Dicoret Pada Friday, August 05, 2011
Salam Ramadhan Al Mubarak...
5 years ago, a day before ramadhan sangat sayu... Abah pergi buat selamanya.
5 years ago, on the first day of ramadhan sangat hiba... 
Abah selamat dikebumikan.
Dalam sayu ada senang nye. Dalam hiba, ada hikmahnya. 
5 tahun yang lepas, syukur atas perjalanan dan aturan yang lancar yang Dia sediakan... 

selepas 5 tahun itu,
every ramadhan itu akan buatkan kami mengingatinye... every ramadhan itu akan buatkan kami sebak semula. every ramadhan itu pasti nye laen..
dan selepas 5 tahun itu.... 

dear Abah, 
I hope u are being ok there. always pray for your kesenangan dan ketenangan di sana.. I wish I wont forget to sedekah to you. at least Yaa Sin once a week. Insya Allah. and hope the amalan and the sedekah for you will remain untill my last breath.

dear Abah,
this year ramadhan sangat bermakna to me.. Im a career woman now!! yeahhh.
happy for sometimes i have chance untuk belanja the family berbuka. even hanyalah murtabak atau pon air nyiur yang mampu dibawa pulang ke rumah...and, the sayu part is, i will never have chance to treat u using my own money... 
i tried to google image 'mazlan ibrahim'
and, this pic appeared!
and this is the link about his death. i tried nak cari from news paper tapi tak jumpe.
and dulu kala umi ada buat entry about abah's death and the memory. here

dear Abah,
me and adik2 really miss u. during first night of ramdhan, alia mentioned u.. the passion of ramadhan takkan sama like 6 or 7, 8 years ago.. we are missing u more when the ramadhan comes.. there will be no suara menyuruh tarawih jemaah. and even now, me and adik-adik dah pandai cilok untuk skip the tarawih in surau... kak ah masih ingat, Abah akan marah if anak-anaknye taknak follow die ke surau. and even sakit untuk ke surau, during the next sahur, abah would ask anaknye samada bertarawih di rumah tak.. and im also remember, even if u were busy with the ceramah or works at night, abah akan adakan juga masa untuk bertarwih secara jemaah. after the maghrib prayer, u would gather us at ruang tamu so that we could have isyak and tarawih prayer bersama. dan sebenarnye, itulah yang kami paling rindu. to solat, quran reciting together with u and salam serta cium abah.... we wont have that chance anymore.. and, kak ah rindu to follow abah to surau for the subuh prayer. kak ah rindu untuk tengok abah solat sunat before bersahur.. kak ah rindu abah untuk kejutkan kak ah and adik bersahur.

and Abah,
adam sangat susah, saaaaangat susah nak puasa. he is in standard 1 now  tp still taknak puasa. he will wake up with us untuk bersahur. tp the next day nye die akan break the fasting. sigh..... bile marah die merajuk.. sigh.... as what i concern and remember, ur anak-anak so far tade lagi liat nak puasa macam Adam.. sigh..... hopefully adam will learn untuk puasa juga. even 2 3 hari, bukan nye 12 13 hari pon takpe la.. at least die puasa kan...

dear Abah, 
yesterday morning kak ah mimpi abah... i woke up then terus nanges for 5 minutes.... i was shocked when the alarm bunyi. then i realized it was time nak g keje...!
itu buatkan kak ah terfikir: wasn't the sign that recently im less bother bout you?
Thanks ya Allah for remind me about Abah....

Abah,
hopefully abah tenang di sana.... sunnguh, kami rindu abah.... 
sungguh, kami rindu kehadiranmu. sungguh, kami terasa kehilanganmu.
Al-fathihah~

1 Orang Terasa Hati:

aReLaN on August 5, 2011 at 11:34 AM said...

ble bce blik berita n search bout ur dad, terkejut gak mule2.xtau lak abah bihah org politik.doa la byk2 k sbb tulah antara benda plg berharga yg dibawa bersama ke kubur oleh setiap anak Adam.he would be proud of you.

 

Cerita Hati Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez