Sunday, November 15, 2009

Tunang and Kahwen Mode

Cerita Hati Cik Bee Dicoret Pada Sunday, November 15, 2009
weekend lepas
pulang ke rumah nenda di besut
sebab umi nak tolong Cik Lah(mak sedaraku)
siapkan sebahagian hantaran perkahwinan anaknye

majlis perkahwinan dan kesyukuran
anak teruna cik Lah,Kimi,yang merangkap kezenku
akan diadakan pada hari Jumaat ini
dan majlis di pihak lelaki (pihak kami)
akan dilangsungkan pada hari Ahad

kezenku ini telah pon melangsungkan akad dan nikah nye pada tahun lepas,
sebelum die dan isteri berlepas ke Sunderland untuk meneruskan pelajaran mereka
tahun ini, hanya majlis kenduri saja

ketika pernikahan nye dulu,
usia Kimi dan isterinya, Kak Hani baru je mencecah 21 tahun (tua setahun je dari ku )

muda kan?? tapi, ini la jodoh namanye...
and kahwen muda ni, ku terasa mcam sweet plak.. hahahaha
ok, nabihah mula da nak gewdik!


gambar hiasan semata-mata
telah selamat digoogle

balik di Besut plak,
ada plak dengar ura-ura
kakak Kimi, Kak Ina yang sama baya dengan Kimi,
insya Allah akan melangsungkan pertunangan tahun hadapan,
sejurus selepas raya aidilfitri nanti

wah!! ku agak teruja n terkejut
upenye, gosip-gosip hangat antara ku, kezen dan mak sedaraku upenye bkan olok-olok
ehehehe

Tapi, umiku dan makcik ku lgi seorang
dan turut disokong oleh nenda,
men'suggest'kan untuk dilangsungkan pernikahan Kak ina sebelum die tamat degree nye nanti, may be around bulan 10 or 11

bukan ape,
cekgu cekgi ni,
takut kalu kena posting kat sekolah di Sabah n Sarawak.
tambah-tambah cekgu BI (kata mereka laaa)

kalu da ada akad dan nikahnye,
mungkin bole laa minta untuk posting berdekatan dengan husband..
ehehehe

ape-apepon, tahniah kepada kak ina
yang akhirnye telah bertemu prince charming nye...

okey, pasni ka ah n ha dah xle bahan kak ina dah!
huahuahuahua

borak-borak lagi,
cerita Ha plak timbul (kezen kami yang seusia Kak Ina, anak Cik Long)
insya Allah la
jodohnye bersama dengan pasangannye skang
orang Johor..

nenda kami plak,
lepas ni, jauh laa nk kna hantar Ha (utk mjlis bertandang di pihak lelaki)

ye laa kan, dari Terengganu ke Johor
jauh tue!!!
ehehehe

ini semua perancangan kite sbagai manusia
yang menentukan Allah jua
ape pon, doaku hanyalah yang terbaek untuk mereka

okey, skang ni baru nak citer part saya..
ho ho ho
kite dok bising pasal orang kan
tetibe ku tersentak, tersentap semua ada laa
bile ditegur umi

cakap orang tu orang ni
yang kite tue, duk asik tolak orang
cik da dulu (adik umi, merangkap macik ku) umur 21 da mula risau xde pasangan
kite skang takle memilih sangat
lagi-lagi perempuan skang rmai
da ada yang baik, terima laa
ensem ke tak ke tolak tepi

pastue, umi kuar bilik terus g bilik mandi

ADOI!!!!!!
ku pon tak sempat nk komen ape2...
tak ke terkejut beruk ke ku kna sound camtue.. hihihi
hampir tercekek jugak laa

balik Besut pon,
ku da lali jugak menerima soalan cepumas dari mak-mak sedara dan nenda

Ka Ah da ada ke belum?
rasenye Ani dulu laa mjlis nanti

ceh.
ada rasa sedey tak???
mesti la sedeh!!!

Tipu laa kalu ku kata ku risau kan
2 orang adik perempuan ku,
Farhani yg usianye 20 tahun dan
Aliaa yang usianye 18 tahun
PON da ADA pasangan...

kawan-kawan dan senior sekolah pon da ramai yang kawen
kawan-kawan yang satu uniten pon,
bersepah yang berpasangan
(Nina, u r 1 of them!!! jeles seyh)
hahahaha

bab rejek merejek ni
pon satu hal jugak
hati dan perasaan ni kan takle paksa
hehehehe
(ada jek alasan aku)

bukan ape,
kalu stakat baru mula berkawan, pastu da nak apruc
hai, ku tak biasa!
i need time to know u laaa dude

alaa,
kte slowly laaa kan
mula-mula kawan
pastue teman tapi mesra
hah pastu ke peringkat setrusnye plak kan
=P

tak pon,
pndai-pndai laaa dat guy tue nak amek hati saya kan..
ni, baru kna rejek sekali da putus harapan..
apa daaaa
usaha kan tangga kejayaan
n bak kata nina, lelaki ni kna laa wat surprise,
baru eh wat perempuan terharu n touch
hahahahaha


tapi, bile pk balik
alaaa ku baru 21 tahun
tahun depan baru 22
pnjang lg msa

okey, ku ni memang nak kena ketuk pale ngan umi ni
ehehhehe

okey laa
ku buka penyertaan skang
ada sape2 tak yang nak tolong ku wat resume ke, isi borang ke
nak cari calon ni..
huahuahua


~ku pon mau kawen muda jugak laaa...
plan ada, calon takde.. lalalalala~

12 Orang Terasa Hati:

.h.o.p.e. on November 15, 2009 at 8:35 PM said...

lawa skin.. kite taste same.. kite da dwld da skin ni, hampir sgt2 nk gune.. wakaka.. bfff laa kate an.. hihi..

anyways, mek, soal psngan+ jodoh mmg laa kn pk mek.. kdg rase cam smpi mase pk mende2 ni wlpon rase takut nk pk...

huhu.. the best way would be, istikharah.~ He knows best and you'll get the best man for you <3

Cik Bee on November 15, 2009 at 9:50 PM said...

cewah bfff aku ni sudah pndai berkata-kata ttg jodoh dan psangan sjk 2 menjak nie =P...
ala, takde aa pk mana pon, tang dtg gewdik baru pk.. u noe me kan.. hahaha
tp tersentap gak laa

CiK AiDa on November 15, 2009 at 10:12 PM said...

cik be....tak mo la kawen muda2..capai cita2 first...jdi "someone" first..tp dlm pada tu carikk la jgk calon2 nyer...hehe~~
tp kan pasti ada hikmah nape Allah tak nk bg kamu lalui zaman bercinta yg sungguuhhhhh la byk dugaan nie sekarang.....bercinta nie..ketawa n airmata adalah sahabat terbaik ok!!!hope u will meet ur mr R soon...kalu dh ada jgn lupa story oke...buleh ku turunkan tips2 berguna~~lalalalala~

Cik Bee on November 15, 2009 at 10:45 PM said...

mr R??? hahahha
okeh. tarak hal, akan ku ambil ptua darimu nnt

the kecik on November 17, 2009 at 9:50 PM said...

doesnt mean married stop you became 'someone'.

sejak dalam rahim lagi, we're someone in this world.

ada baik buruk.

take your time, babe.

life should be enjoyable. not to be afraid of. married when you're ready. bila hati dah kata, ok, aku nak kahwin. it's not gedikness. it's our heart. hati muda mmg lain drpd hati org tua. tp hati muda ni lagi jujur. one time, you'll tired of searching and finding till you meet one person yg you nak hold on tru all the life

Cik Bee on November 18, 2009 at 2:11 PM said...

the kecik: thanx sbb share idea.. sangat suke dgn kata-kata kamu!

anismi on November 18, 2009 at 2:16 PM said...

cik bee.... payah2 sangat nak cari jodoh.. biar umi je yg cari...
he..he..he.. jadi anak yg taat lah...

anismi on November 18, 2009 at 2:18 PM said...

cik bee... he..he..he..
payah2 sangat nak cari biar umi je yang cari... senang gtu... cakap je nak taste camne..

anismi on November 18, 2009 at 2:19 PM said...

cik bee... he..he..he..
payah2 sangat nak cari biar umi je yang cari... senang gtu... cakap je nak taste camne..

Cik Bee on November 18, 2009 at 8:36 PM said...

cik ani.. ka ah pnah minta gtu, pastu umi jwb baek punye
" umi nak cari kat mana?"
hahahaha.. bgus umi..

nurul hafizah mohd shopki on November 19, 2009 at 5:10 PM said...

alaaa cik bee.xpe2 xmau risau.ea.nk risau bole gak.kite duk risau sesame ek.tp kan cik bee xkan la nk buat 'mega sale' selalu kan.so,xpe2 nk sedap kan hati sendri cik bee belum jmpa the brave one to break the hearted. :)

Cik Bee on November 19, 2009 at 11:41 PM said...

cewah... x jumpe yang brave enaf lg kan cik fizah... blum jmpe yang ada kunci nk buka pintu hati ni...hak hak hak...

 

Cerita Hati Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez