Sunday, August 9, 2009

aku kah ini

Cerita Hati Cik Bee Dicoret Pada Sunday, August 09, 2009
di usia begini,
pelikkah ku minta izin dari umi jika kuingin kuar ber2 dengan lelaki?
yang tak le blah,
ada suare yang bertanye
aiiii da bsar pon xle wat kptsan sndri lagi..

bukan masalah pandai wat keputusan atau tidak..
tapi bagiku,

elok kirenye
umi di kampung tahu dengan lelaki mana aku berkawan,
dengan siapa aku keluar...
tidak lah die risau seorang diri..

nak jaga anak dara seorang, tak sesenang nak jaga kerbau sekandang..
dan, ku tak mau rosakkan kepercayaan yang die berikan padaku...

kalu ku kuar makan atau lepak beramai-ramai,
insya Allah, ada laa keizinan darinye....


tapi, kalu kuar berdua dgn laki,
ku pon seram!!
antara lelaki dan perempuan, yang ketiganye ialah setan!

saje ingin ku kongsi topik ni..
sebab, terkadang bile di ajak lelaki utk kuar makan ke, (nak plak ber2 jek!)
ku tataw macam mana nk bg alasan...

kalu dikate nanti ada yang marah, nanti ku ditanye kembali,
eh, dah ada bf ke yang nak marah..??

kalu ku kata ku nak kna bgtaw umi terlebih dahulu,
nanti dikatenye ku ini anak mak, anak manja...

kalu ku kata ku mau simpan knangan b2 ni dgn special bf ku,
nanti kang, nmpak sangat ku gwdik!! ahahaha


ku bkan baek, ala-ala isteri solehah...
saya juga pompuan yang hu ha hu ha yang wat bising beramai-ramai bersama kawan d tngah public, sampai petala ke 8...
ku juga bergaul, menggewdik dengan kawn lelaki..
tapi, ku tau, ku perlu ltak batasannye..

nak ajak ku kuar dengan laki, boleh jerk...
ber2, ada laa alasan yang baik.. (biase nye urusan kerja)
kalu beramai, kan lagi best!
bole glak dan hu ha hu ha sama-sama
lagi happening!

ku pernah 2 3 kali jgak kuar ber2 dgn lelaki
espeseli ketika di kampus
tapi, akan ku make sure umi tau...
b4 of after, terpulang pada keadaan semasa..

kadang-kala ku terleka,
kdang-kala ku alpa..
ku jadi malu sendiri....

ada yang kata ku leceh...
ada yang kata ku tak cukup matang...
terpulang pada yang menilai....
sape yang knal ku, tau laaa ku macam mana...

ini diriku buat masa skang..
ku tak brani beri jaminan, ku di masa depan juga begini...
mungkin ku dah tersasar, mungkin ku dah berubah(nauzubillah)
oleh itu, salinglah tegur diri ini yang serba kekurangan...
................................................................................................................................

ku belajar sampai degree, (insya Allah will be finished in 2011)
tapi
pelikkah kirenye cita-citaku ingin menjadi housewife berjaya?? wahahaha

hahahaha
ramai yang terkejut,
ku jawab ku mau jadi housewife bile da ada anak nanti...


tapi, terpulang pada kedudukan kewangan kuarga laa kan..
kalu stakat gaji husbandku rm2k,
rasenye utk hidup dalam dunia skang memang tak mampu laaa
(lagi-lagi ku shopholic, mati husbandku mau saraku!naseb laa kamu dapat ku)

bile disoal,
tak rase sia-siakah dengan usaha pnat lelah belajar 5 tahun?
ku rase
lagi berbaloi duk umah, goyang kaki..
laki g keje, anak g skolah, ku nonton tv.. tak ke best tue??
(heaven!) ahahahah

tapi, ku juga punye cita-cita...
mau jadi auditor berjaya,
yang disegani public....
ada audit firm sendiri lagi mantap!


agak-agaknye by age 34 boleh tak dapat title pekerja dedikasi??
nanti bile dah 35, boleh kubersara dgn aman!
ahahaahha

10 Orang Terasa Hati:

Amirul Khamil on August 9, 2009 at 3:44 PM said...

wahh,
syahdunya..
good luck ye,
Allah always be there.

DilOt on August 9, 2009 at 10:51 PM said...

mintak izin lg baik..

dilot hu ha hu ha gak..tp mest minta izin dulu..siap bg no hs membe pada family...

kdg2 membe xpercaye..biar betul..dh besar2 pun kene minta izin...

yela..selagi kita dibawah jagaan org tua...dan selagi ibu bapa kita masih bernyawa....

DilOt on August 9, 2009 at 10:54 PM said...

dilot siap bg no hs membe pd fmly kalu nak kuar..=)

joegrimjow on August 9, 2009 at 11:30 PM said...

heh
ade ek camni
bagus la
tp best jugak cari duit dlu usia mude
xgantung sangt kat husband nanti

misz A.C.C.A on August 10, 2009 at 8:37 AM said...

dilot : yer yer, biha pnah kna gak ngan membe "dh besar2 pun kene minta izin..."


joe :ada.. ada... dit sndri wat shoping, duit husband pon wat shoping gop ;D

sum1whoisrilycloswifu said...

heh..post sgt menarik n tertarik utk komen :p
it was 3 yrs..i met him at sumwher, usuly mama noe evry routine bout her daugther..but this tym her daugthr didnt told her mum...

"u noe wat, when u do the wrong doings for the first tym, it wil be another time u wil do the same thng"

n i neve meet him again til now, he is at sumwher..and the things so calld jumpe2 sgt istiqamah :( isn't it a bad things if u tkar 'jumpe2'?

think about it..u noe who i am..
then, pe ag u hv to shr evrythin wif ur mum..she shud noe wif whom u kwn, kua n so on..

til then, isoluvu cuz of Allah

misz A.C.C.A on August 10, 2009 at 4:28 PM said...

sum1whoisrilycloswifu...
sangat berterima kaseh atas nasihat ini.. saya rase dapat agak, siapa ini... tapi, jika tersalah tekaan, pohon maaf..

"when u do the wrong doings for the first tym, it wil be another time u wil do the same thng"

dan, saya suke kata-kata anda!

tq, i so lurve u coz of Allah too

tlz on August 10, 2009 at 5:32 PM said...

klu buat benda baik.. x minta izin famili pon xpe. tp seeloknya mintak izin.
klu benda x elok.. minta izin pon x guna. klu parents bg keizinan untuk benda x elok.. sama2 tak guna.
nk jd housewife pon biarlah kita bersedia untuk sebarang kemungkinan.. nk pki duit laki.. klu laki mati mcm mana? masa ni degree 5 tahun belaja tu jd berguna.

apa2 pun, berfikir panjang dlm apa jua keadaan..yg paling penting.. jgn abaikan ALLAH.

misz A.C.C.A on August 10, 2009 at 6:41 PM said...

ku terdiam, terpk dan termerenung seketika.. nasihat, teguran dan kata-kata itu amat memberi makna yang mendalam.... terima kasih atas perkongsian rasa =)

Syahidan on September 6, 2009 at 4:58 AM said...

tabik spring la...

huhu...

teruskan usaha anda...

=)

 

Cerita Hati Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez