Saturday, June 13, 2009

cukup ke syarat ni?

Cerita Hati Cik Bee Dicoret Pada Saturday, June 13, 2009
time di KL ari rabu lepas, sempat laa melepak, beborak n dinner dgn kezenku, merangkap anak sedara sulong umi ku... ermm ada topik yang best diutarakan...
pasal calon pilihan... tq to him, at least ada gak idea aku nak wat n3 ni.. ahakz
and time blog walking, ada gak topic adik beradik..
post daripada saudari nur farhana... boleh laa jenguk ke sana..

diutarakan.. ini lah 3 criteria utama untuk memilih calon pasangan idup

  1. Cantik/ hensem/ sedap mata memandang
  2. Educated
  3. Islamic
mari ku huraikan pendapat peribadi ku.. kah kah kah macam dah pro dah ni...(poyo jerks)

cantik/hensem/ sedap mata memandang:

criteria ini antara yang penting terutama untuk kaum lelaki.. huhu, selalu nak pilih calon isteri yang cantik jerk... kesian wanita-wanita yang kurang cantik, tak kawen laaaa cam tu...
(alamak, sudah melalut)

cantik ni subjektif. lain orang, lain pandangan mata..
untuk cari pasangan sehidup semati, kena laa kan cari yang kite tengok siang malam tak jemu...
nanti kan, tak kena selera, meluat pulak(nauzubillah)


dapat pasangan yang cantik/ ensem, nanti anak-anak pon bakan cantik kan! ahakz...

tapi, bagi ku criteria cantik or hensem ni, bukan lah criteria terutama atau yang pertama dalam list walau pun criteria ini antara yang utama...

Educated:

owh.... ini memang penting. lagi-lagi zaman siber, zaman serba canggih, dunia maju sekarang....
memang harapan kita untuk dapat pasangan yang berpelajaran....

berpelajaran,bagi ku skop ni meluas... tak semestinya da ada PHD baru dikatakan educated.... golongan yang banyak pengalaman dengan life pon, bagi ku dikategorikan educated... yer la, sedar atau tidak, kekadang graduate u pon xleh nak handle masalah, tatau nak wat keputusan sendri.. tapi cuba bagi pada orang-orang yang experiences nye penuh di dada.. pengalam tue ajar kita utk jadi lebih dewasa..

penting ni orang yang educated.. nati nak besarkan anak-anak.. hah, kan penting ni....
lagi pon cara pemikiran orang yang berilmu ni lain jika dibandingkan dengan golongan yang cetek pengetahuan nya...

ilmu penting, nanti nak layari bahtera sama-sama pasangan, bukan senang kan....
aku sendiri, kalu boleh nak yang educated.. banyak ilmu dari sgi pengalaman dan die juga ialah dapat ilmu secara formalnya.. ho ho ho.. senang citer, nak yang graduate jugak laa..hahahaha

kalau aku pon, nak yang pasangan yang educated.. baik dari segi banyak pengalaman idup(matang laa) and dapat ilmu secara formal... kalu boleh, nak laa yang u graduate jugak kan....
yep, manusia selalu demand!


Islamic:


owh!!!! ini SANGAT laa penting.....
aisey tapi skang, ramai orang dah tak sedar tentang nilai islam ini...
padahal, nilai ini la yang akan menjamin kebahagiaan dan kejayaan rumah tangga kite....

saya ada satu kesah utk dikongsikan..
bulan puasa tahun lepas, ternampak pasangan melayu(ofkos laa islam) berhenti keta depan 7-e.
awek keluar, pg 7-e beli slurpee..
masuk keta, pakwe die dulu yang minum slurpee tuh....
2 orang minah n mamat tu pon, kekawan satu u jugak.. per nak jadi ni...

terpikir di kepala otak ku, tak malu ke mereka?? kalau aku la kan, X NAK la ada psangan cam tue.... ni, awek die pon sama, x marah, x nasihat pakwe die... okey la, +ve thinking, may be dat gurl time tu, bulan sesang mengambang, xle pose.... tapi apkwe die tu??? hah, sape nak jawab

ini lah realiti nye dunia skang.....
nak cari yang lengkap solat 5 waktu pon susahh
betul kot kata2 umi n abe aizu... nak cari isteri, aper2 pon, biarlah die solat 5 waktu tak tinggal, yang lain, Insya Allah bole bimbing n bentuk... itu kalu wanita laa...

tapi, kalu kite sebagai pompuan, seboleh mungkin akan cari lelaki yang paling perfect dari segi nilai islam nye.. sebab, lelaki inilah yang akan jadi nakhoda kapal, yang kite n anak-anak bergantung harap.. kalu lelaki ini lah sudah tersesat, sudah terkurang nilai islam nye, camne mau membimbing isteri dan anak-anak? camne mau jadi ketua keluarga?


aper pon, criteria calon soul mate ni, tak terbatas di sini saje...
tapi 3 criteria inilah yang di usulkan oleh kezen2 ku bila ditanye sol pasangan idup..
n ini jugak laa reason yang diberi bila di tanye, dah 27 tahun, x kawen2 lagi..haishhhh

kita punya lain hati, lain selera, lain demand, lin pandangan.. pastinye ada kelayakan tertentu yang ditetapkan kan kan kan...
errmmmm tepuk dada, tanya selera, tanya iman

5 Orang Terasa Hati:

Nur Farhana on June 13, 2009 at 2:16 PM said...

Wah.. Cite pasal kawen lg.. Ku suke.. Hik hik hik.. =p

Hurrmm.. Ciri-ciriku? Asal sdap mata pandang.. Kene gak laa ade plajaran, kalau tak susah kot.. Huhu.. Yg pnting agamanya.. Dan tak lupe blh trima diriku seadanya wlpun begini keadaanku.. Uhuk uhuk..

Tak sabar nk kawen nih.. Tggu umo 24.. 2 taun lg.. Yeay.. =p


Lagu korea ni sdap laa.. Heehee.. Cite ni ade tayang kat malaysia ke erk? =)

MiSs^iJa on June 13, 2009 at 7:48 PM said...

hye bibi =)
ija here. igt lg x? :)
bdw good entry! ;)

lama x dgr cte :D

.h.o.p.e. on June 13, 2009 at 10:19 PM said...

cik adek =)

subjek yg best tu dibincang an..
jgn lupe msuk an kategori 'mampu tuk myara siri sendiri + org lain'..!

huhu..

btw, rindu sama kamu..! bile nk jmpe nih?

liyana's on June 14, 2009 at 9:40 AM said...

x sangka pandai betul ko mengelaborate benda2 macam ni. boleh jadi counsellor la!! heheh

misz A.C.C.A on June 14, 2009 at 10:05 AM said...

kak nur farhana: aalamak, bab kawen ni sume suke, tapi yang x suke nye, bile dngar kes cerai berai..
lagu korea ni dari drama lama.. rasenye xde lg tayang kat mesia...

ija: ija, mesti laa ingat sama kamu!!! ija, nak selendang free satu, bole??? heeee

nina: betul, betul tu na... xde duit, mana au sara anak bini.. na, rindu na jgak!!! mesti nanti ada banyak citer kan..hahaha
eh, jom p kenduri kawen kak fiza!!!

lin: ahahaha... ni main taip ayat suka ati jerk, ada topic, wat2 laa bagus..haa
jadi councellor tak bertauliah, susah nanti anak bangsa lain.. hehe

 

Cerita Hati Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez