Saturday, July 25, 2009

aku hilang dalam diriku sendiri

Cerita Hati Cik Bee Dicoret Pada Saturday, July 25, 2009
tajuk macam gempak!
hahahaha
ampun ampun ampun...

sekadar ingin berkongsi ape yang ada..

seorang sahabat pernah bercerita...
katanye, semasa berbual dengan ayah kepada sahabat kami, ada satu petua diperturunkan....

jeng jeng jeng

nak taw ape??

hak hak hak


jeng jeng jeng

kata mr.daddy :

die bersyukur, anak-anak nye semua tak de yang penah menyusahkan idup die dan isteri (mrs.mummy)...

mr. daddy and mr. mummy bahagia dengan 6 cahaya mata.. yang bongsu pon dah baya saya, 21 tahun (owh, muda lagi) hehehhe

bile ditanye rahsia dan petua untuk dapat anak-anak penyejuk mata, penawar hati ni,

jawabnye, die xde petua ape pon...
tapi, die dan isteri tak pernah atau jarang tinggal kan solat sunat dhuha...

ermm ku terpikir sejenak....
mungkin ini salah satu ganjaran yang Allah berikan kepada mr daddy n mrs.mummy..
ganjaran solat sunat dhuha mereka yang ikhlas, hanya untuk yang Maha Pencipta...

bile terdengar kisah tersebut, pernah tertanam azam di jiwaku,
aku pon nak praktikkan benda sama...

Tapi...............

1st year in IPT, alhamdulillah....
bacaan Quraan dan solat hajat ku masih terjaga..

2nd year di IPT..
Al-Mathurat ku dah mula on off..

3rd year di IPT,
Bacaan Quran saban malam, buat mana yang termampu..
solat sunat dah rompong.... betul2 buat pon, bile nak exam
(alahai manusia)

dan sekarang...
tak usah cakap laaaa.....
Al-Mathurat, memang sebulan sekali
Baca Quran pon 2 3 kali jek seminggu
Solat sunat?? ermmm time tengah tension


after maghrib, terus kejar nak makan..
after isyak, terus kejar nak wat tutorial or esemen...

mana bacaan Quran nye?
mana solat hajat n istikharah nye?

adoi, betapa ku terlalu lalai dan alpa..

betul kata sahabat ku...
jika kita rasa jauh dalam perhubungan orang yang kita sayang,
kite tengok lah dulu hubungan kita dengan Allah...

patut la diriku sekarang makin terabai.....

memang patut ku kna sindir dengan seorang kawan...

knal lagi tak Al-Mathurat?
dah bape tahun dah bersawang kitab kaut ue...
patut laa makin ganz skang....
(Al-Mathurat kan antara pendinding utk diri kite)

pedih. sakit..
tapi itulah kenyataan nye....

dan last sem, pernah ku tanye seorang ustaz yang sama-sama buat program...
kenapa kurasa kan diriku lost?

jawapan ustaz itu senang jek...
hanyak awak yang tau diri awak..

mula-mula, ku tak puas hati dengan jawapan itu.
ku terima separa redha...

tapi kini ku mengerti......

terima kasih Ya Tuhan...
masih memberi petunjuk untuk ku...
sekarang, berserah padaku..
pilihan dah ada, keputusan di tangan ku...

1 Orang Terasa Hati:

Farhana on July 25, 2009 at 1:14 PM said...

Biha.. Wah.. Akak pn bgitu juge.. Kita sibuk mengejar kesibukan dunia.. Kita lupe bnda utk santapan rohani.. Bila time nak exam barulah sibuk mndekakan diri ngan tuhan.. Tapi pasni akak nak ubah cara akak.. I want to do something yg worth dalam hidup ni.. Dunia dan akhirat jalan seiring.. Mudah-mudahan istiqamah.. =)

 

Cerita Hati Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez